Laat de coronacrisis voor jou het begin van iets nieuws zijn

Inge van den Broek

Leunde ik als zelfstandig journalist misschien niet te veel op één sector, bijvoorbeeld sport, die nu plots stilligt? Had ik toch meer aan risicospreiding moeten doen? En als ik mij harder had opgesteld tijdens tariefonderhandelingen, dan had ik de afgelopen jaren meer geld opzij kunnen zetten voor barre situaties als deze. Kortom: ben ik eigenlijk wel een ‘gezonde’ zzp’er?

Vragen waarop je tegenover jezelf een eerlijk antwoord verschuldigd bent; want dat niemand de coronacrisis voorzag, maakt de toekomst alleen nog maar ongewisser. Vragen waar ook de overheid zich opnieuw over moet buigen, want er is helaas ook een groep journalisten die onvrijwillig actief is als zelfstandige, bijvoorbeeld als je ontslagen of ziek bent. Zij worden het hardst geraakt.
 
Als je als zelfstandige wel in de positie was en bent om goed voor jezelf te zorgen, dan biedt een periode zonder werk een heel andere vorm van bezinning. Zo draai ik al een aantal jaar op rij elke maand hetzelfde riedeltje af met een groepje vaste opdrachtgevers, zonder mijzelf daarbij voor langere periode rust te gunnen om afstand te nemen van mijn dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld om dat ene boekidee uit te werken, of door te selecteren in je opdrachtgevers en daarmee tijdelijk genoegen neemt met minder inkomsten. Dat alles is nu ik toch al elke week mijn spaarpotje omdraai voor boodschappen opeens een stuk makkelijker.
 
Laat de coronacrisis het begin zijn van iets nieuws. Hopelijk valt de schade mee en krijgen ‘ongezonde’ zelfstandigen de kans revanche op zichzelf te nemen, en vindt een ander deel de rust om juist nu de projecten op te pakken die al maanden, zo niet jaren liggen te versloffen. 
 
Ik hoor jullie denken: ‘Oké, maar wat heb jij dan allemaal gedaan de afgelopen weken, Ivo?’ Ik heb een boekcontract getekend bij Lebowski Publishers en nu een jaar de tijd voor mijn droomproject. Voor mij mag deze situatie dus stiekem nog wel even aanhouden, anders krijg ik dat boek nooit op tijd af…
 
Ivo Roodbergen is politicoloog, zelfstandig journalist en sportliefhebber
 
Tekst: Ivo Roodbergen

Blogs ter inspiratie

In de maanden april en mei 2020 hebben we regelmatig blogs ter inspiratie gedeeld. Dit zijn blogposts van freelancers die hun ondernemingszin of nuttige tips over ondernemen graag willen delen met andere freelancers.