Killermentaliteit

Dr Jekyll and Mr Hyde zijn mijn fictieve redders in de nood. Tijdens een jachtig freelancebestaan in combinatie met man en kinderen, kun je ze goed gebruiken. Vooral nu alles anders is. Even voor wie de romanfiguren onbekenden zijn: Dr Jekyll is een arts/onderzoeker. Zijn alter ego Mr Hyde is een venijnige kerel die het op een moorden zet. Ik heb het over een vergelijking. Niet over de realiteit, hoewel je soms hunkert naar de Mr Hyde in jezelf: let’s kill the deadline. Met andere woorden, een beetje freelancer kan soepel schakelen tussen een killermentaliteit, de verfijnde skills van een arts en stofzuigen. Hier enkele tips in corona-tijd. 

Dress to kill

De verleiding voor een freelancer is groot om te freewheelen. De dagelijkse praktijk vereist echter discipline. Zet de wekker op tijd, spring onder de douche en kleed je keurig aan. Alsof je naar een belangrijke afspraak moet. Je voelt je echt anders in een pak, dan in een pyjama. Ook tijdens een telefonisch interview! 

Met voorbedachten rade

Dr Jekyll and Mr Hyde bereidden hun praktijken met uiterste precisie voor, niets werd aan het toeval overgelaten. Een goede voorbereiding is het halve werk, zullen we maar zeggen. Mijn leven bestaat uit een blokkenschema. Bijvoorbeeld ’s ochtends mails beantwoorden, interviewen en een uurtje wandelen. Tussendoor opruimen, de was draaiende houden. ’s Middag interviews uitwerken.

Focus

Het ene blok ben je Dr Jekyll and Mr Hyde, het andere ben je een echte huisvrouw. Belangrijkste is dat je de blokken die je op een dag hebt staan, doet met overtuiging en focus. Sluit jezelf desnoods op en schrijf stukken beter. Ook al gillen de planten, ontploft de magnetron en breken pubers het huis af.  
 
Geraldina Metselaar is dichter/journalist. Voor de rubriek ‘Haagse Nieuwe’ in AD Haagsche Courant interviewt ze 17-jarigen. Als ervaren freelancer heeft ze in de afgelopen jaren de nodige stormen overleefd.
 
Tekst: Geraldina Metselaar
 

Blogs ter inspiratie

In de maanden april en mei 2020 hebben we regelmatig blogs ter inspiratie gedeeld. Dit zijn blogposts van freelancers die hun ondernemingszin of nuttige tips over ondernemen graag willen delen met andere freelancers.