Verbreed je horizon

Ik zit in hetzelfde schuitje als velen van jullie: uitgevers verlagen hun freelancertarieven, of draaien de opdrachtenkraan zelfs helemaal dicht. Je kunt meegaan in die verlaagde tarieven – de uitgevers hebben het immers ook zwaar en je moet je rekeningen ook betalen – maar je kunt deze situatie ook aangrijpen om je vaardigheden eens toe te passen in onbekende gebieden. Ik heb voor dat laatste gekozen.
 
In plaats van meegaan met een uitgever die nu een lagere vergoedingen hanteert, zei ik tegen mezelf: bij wie kan ik voor datzelfde tarief ook eens aankloppen? En zo kwam ik via mijn persoonlijke vriendenkring terecht bij een blog over opvoeden, een heel ander onderwerp dan de vakgebieden waar ik normaal hoofdzakelijk over schrijf. 
 
Voor het blog zochten ze iemand die snel een tiental interviews over het werken als zelfstandige ouder tijdens deze ‘intelligente lock-down’ kon afnemen en uitwerken. Van opvoeden weet ik weinig, maar interviews afnemen en uitwerken is iets waar mijn expertises wél liggen. Het contact met de blog-eigenaar verliep soepel en binnen een week was ik druk in gesprek met zelfstandige moeders die in deze tijden niet alleen hun kinderen continu thuis hebben en moeten helpen met schoolwerk, maar tussen alles door – soms met partner, soms alleen – ook nog hun bedrijf draaiende moeten zien te houden. Niet de kritische vragen over de werking van apparaten en machines die ik normaal stel, maar inzichten in do’s en don’ts met kinderen thuis en je flexibel opstellen, omdat alles door elkaar heen loopt thuis.
 
Niet alleen een nieuwe, maar vooral ook een leuke ervaring voor mij en volgens mij ook voor deze opdrachtgever. Lost dit acuut de financiële uitdagingen die er zijn ontstaan op? Nee, maar op de lange termijn zou ik er zomaar eens een nieuwe opdrachtgever bij kunnen hebben en een heel leuk nieuw vakgebied om voor te schrijven.
 
Mijn tip: gebruik deze crisis om je professionele horizon te verbreden.
 
Tekst: Mischa Brendel

Blogs ter inspiratie

In de maanden april en mei 2020 hebben we regelmatig blogs ter inspiratie gedeeld. Dit zijn blogposts van freelancers die hun ondernemingszin of nuttige tips over ondernemen graag willen delen met andere freelancers.