Joke Schut

Joke Schut (1988) "Opgroeiend in een creatief nest zei ik als kind dat ik niet zo wilde worden als mijn kunstzinnige moeder. Deze belofte maakte ik al snel niet waar doordat ik toch naar een creatieve school wilde. Eerst nog om in de reclamewereld terecht te komen maar tijdens mijn tijd op de kunstacademie groeide de interesse in documentaire portretfotografie.

Ik fotografeer het liefst portretten waar ik een verhaal in de foto kan laten zien. Of dit nu voor een persoonlijk project is of voor een portret in opdracht. Ik ga op pad met mijn lampen en camera maar laat mij intuïtief leiden door de situatie, kijk wat mogelijk is en zoek ter plaatse naar de setting die het verhaal kan vertellen. Het is altijd weer een verrassing hoe dat uitpakt.

Die verrassing maakt dat het mij nog altijd die kleine kriebel in mijn onderbuik geeft en daarom nog elke dag met heel veel plezier mijn camera oppak."

Over de foto's

Foto 1: Janicza Bravo
Regisseuse die voor het IFFR in 2017 naar Nederland kwam. Ze was nog maar een paar uur in het land toen mij werd mij gevraagd om een portret van haar te maken. Met een enorme jetlag nam ze plaatst op de trap.

Foto 2: Shelterdogs
Fotoserie over zwerfhonden in Istanbul. De honden op deze foto zijn opgevangen in een hondenopvang. Sommige honden worden heropgevoed en gaan dan naar Duitsland, bij gezinnen die veel ruimte hebben. Andere honden, waaronder deze, zijn te verwilderd en blijven in de opvang.

Foto 3: Lauke
Voor de campagne van een dierenwinkel portretteerde ik Lauke met haar drie katten. Niet alle katten waren even enthousiast om op de foto te gaan. Met een stukje kipfilet probeerde Lauke de derde kat te verleiden om naar haar toe te komen.

Foto 4: Strafrechtadvocaat Gerard Spong
Voor een Editorial portretteerde ik Gerard Spong. Eigenlijk had hij geen tijd meer na het interview. “Ik moet mijn hondje nog uitlaten” Poseren samen met zijn hond wilde wel. In de 30 seconden die volgde ontstond dit portret.

Foto 5: Nomadic tribe head
In de zomer van 2018 ben ik naar Kirgizië gereisd. Kirgizië betekent 40. Dat getal  staat voor de 40 originele stammen in het land. Deze vrouw kwam ik tegen in een vallei vanwie later bleek dat zij het hoofd is van een van de 40 stammen. Haar kleding en de kleden rondom haar yurt vertellen alles over haar, haar tribe, geschiedenis en voorouders.