Paul Tolenaar

Mijn eerste serieuze opdrachtgever na de foto-opleiding aan de Rietveldacademie (afgestudeerd in ’91) was de KRO Studio gids. En sindsdien ben ik altijd meer of minder bekende mensen blijven fotograferen voor zeer uiteenlopende bladen. Van Panorama tot Opzij, om twee uitersten te noemen. Panorama werk ik nu al 24 jaar voor maar het blad is in tegenstelling tot mijzelf wat dunner geworden. Jammer, want het blad bood een grote creatieve vrijheid en enorme verscheidenheid aan onderwerpen en mensen. Nu maak ik veel portretten voor oa Plus Magazine, HP de Tijd en corporatie magazines en daar is de vrijheid toch iets minder. 

Daarnaast heb ik sinds 2000 reisreportages voor Reizen Magazine (ANWB) en de Kampioen gemaakt, soms wel 15 per jaar. Reizen Magazine is afgelopen december opgeheven dus dat aantal zal ik niet meer halen maar ik maak nog steeds reisreportages, oa voor Plus Magazine. 

Belangrijk, want reis/straat fotografie is voor mij de meest pure fotografie: rondlopen, kijken, contact maken maken, snel reageren, al je zintuigen en je sociale vaardigheden op scherp. Aan de andere kant, dat geldt voor portretfotografie binnen een kleinere ruimte eigenlijk ook. Dus zoveel verschil is er niet.

Over de foto's

Foto 1:
Kherson, een provincieplaats in Oekraïne. Niet geënsceneerd. Beetje rondsluipen, goede plek kiezen en snel schieten als iedereen op de goede plek staat.

Foto 2:
Santiago de Cuba. Non verbaal contact. Ik relaxed, zij relaxed. Ze bleven in die ontspannen houding terwijl ik de camera op ze richtte.

Foto 3:
Wilde eigenlijk andere kant op fotograferen maar Johan Derksen wilde perse wind in de rug. Om inhammen aan haargrens te verbergen? Pakte wel goed uit.

Foto 4:
Eva Jinek had een paar pumps aan die echt niet konden voor Plus Magazine. 

Foto 5:
Thierry Baudet in een samengestelde opname. Camera op statief, softbox op 1 meter afstand, jongetjes laten duiken. Deze foto kàn niet in 1 opname, het is wel doordacht en ik heb niks verdonkeremaand, de situatie is niet wezenlijk anders, en afhankelijk van het medium moet het mogen, vind ik. Maar niet inzenden voor de Zilveren Camera uiteraard.